Tikka Masala

Kurczak tikka masala – danie oparte na tradycyjnej kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Choć pochodzenie kurczaka tikka masala jest sporne. Jedno ze źródeł podaje oryginalną recepturę na 1947 r. i miała ona powstać w Indyjskim Delhi. Według innej teorii pochodzi ona ze Szkockiego Glasgow, gdzie była sposobem na dostosowanie lokalnej kuchni do brytyjskich gustów smakowych. Jakby nie patrzeć danie to jest serwowane w restauracjach na całym świecie.

Nie istnieje jeden typowy przepis na tikka masala. Podczas badań znaleziono 48 różnych receptur, których jedynym wspólnym składnikiem był kurczak. My przedstawiamy wam jedną z propozycji nie odbiegającej znacznie od tradycyjnych proporcji.

MARYNATA

  • 4 filety z kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • łyżeczka świeżo pokrojonego imbiru
  • 2 łyżeczki garam masala
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • jogurt naturalny 100 ml

SOS

  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 cebule
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka kardamonu
  • 2 łyżeczki świeżo pokrojonego imbiru
  • świeża kolendra
  • łyżeczka kminu
  • łyżeczka garam masala
  • łyżeczka chilli
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • pasata pomidorowa 500 ml
  • śmietanka 30 % 200 ml

Zaczynamy od marynaty. Mięso kroimy w kostkę następnie dodajemy do niego jogurt naturalny, wyciśniętą połowę soku z cytryny, czosnek, imbir oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie gotujemy ryż. (Koniecznie odmianę Basmati)

Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy naszą marynatę. Po upływie 15 minut gdy mięso nam się dobrze poddusi w przyprawie przekładamy wszystko do miski zostawiając odrobinę tego sosu. Dodajemy do niego masło i cebulę.

Smażymy przez około 5 minut, a następnie wsypujemy mieszankę przypraw podaną w opisie. Gdy cebula zmięknie wlewamy pasatę pomidorową, czekamy aż sos nam się zagotuje. Zmniejszamy ogień pod patelnią i wlewamy śmietankę. Do naszego zrobionego sosu dodajemy mięso. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Translate »