Tikka Masala

Kurczak tikka masala – danie oparte na tradycyjnej kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Choć pochodzenie kurczaka tikka masala jest sporne. Jedno ze źródeł podaje oryginalną recepturę na 1947 r. i miała ona powstać w Indyjskim Delhi. Według innej teorii pochodzi ona ze Szkockiego Glasgow, gdzie była sposobem na dostosowanie lokalnej kuchni do brytyjskich gustów smakowych. Jakby nie patrzeć danie to jest serwowane w restauracjach na całym świecie.
Nie istnieje jeden typowy przepis na tikka masala. Podczas badań znaleziono 48 różnych receptur, których jedynym wspólnym składnikiem był kurczak. My przedstawiamy wam jedną z propozycji nie odbiegającej znacznie od tradycyjnych proporcji.
MARYNATA
- 4 filety z kurczaka
- 6 ząbków czosnku
- łyżeczka świeżo pokrojonego imbiru
- 2 łyżeczki garam masala
- łyżeczka kardamonu
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- jogurt naturalny 100 ml
SOS
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki masła
- 2 cebule
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka kardamonu
- 2 łyżeczki świeżo pokrojonego imbiru
- świeża kolendra
- łyżeczka kminu
- łyżeczka garam masala
- łyżeczka chilli
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- pasata pomidorowa 500 ml
- śmietanka 30 % 200 ml


Zaczynamy od marynaty. Mięso kroimy w kostkę następnie dodajemy do niego jogurt naturalny, wyciśniętą połowę soku z cytryny, czosnek, imbir oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie gotujemy ryż. (Koniecznie odmianę Basmati)


Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy naszą marynatę. Po upływie 15 minut gdy mięso nam się dobrze poddusi w przyprawie przekładamy wszystko do miski zostawiając odrobinę tego sosu. Dodajemy do niego masło i cebulę.
Smażymy przez około 5 minut, a następnie wsypujemy mieszankę przypraw podaną w opisie. Gdy cebula zmięknie wlewamy pasatę pomidorową, czekamy aż sos nam się zagotuje. Zmniejszamy ogień pod patelnią i wlewamy śmietankę. Do naszego zrobionego sosu dodajemy mięso. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Najnowsze komentarze