Masala Chai

Masala Chai
Jest to indyjska herbata z mlekiem i przyprawami która z pewnością jest kwintesencją tamtejszej kultury. W każdym miejscu pije się tą pyszną herbatę od domostw przez knajpki po uliczne stragany i otwarcie można przyznać że picie jej jest nieodłącznym elementem każdej pory dnia. Jej specyficznie dobrane składniki tworzą jedyną w swoim rodzaju herbatę. Może troszkę więcej czasu potrzeba na jej przygotowanie niż klasyczną herbatę jednak zapewniam, warto!
Właściwości Masala Chai
Ale to jeszcze nie wszystko bo nie dość że dobrze smakuje to jeszcze wpływa pozytywnie na nasze ciało m.in wspiera układ krwionośny, rozszerza naczynia, przyśpiesza trawienie, poprawa pracę wątroby i żołądka oraz niweluje cholesterol ! Ale to jeszcze nie wszystko. Przyprawy dodawane do Masala Chai mają właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.
Ciekawostka
Bardzo popularne jest picie herbaty ze specyficznego glinianego naczynka w zasadzie najczęściej można się z tym zetknąć na ulicy gdy ktoś prowadzi swój „herbaciany interes” Co ciekawe po wypiciu herbaty gliniane naczynie jest tłuczone o ziemię. Takim miejscem gdzie najbardziej rzuciło mi się to w oczy była Kalkuta. Powód takiego czegoś pewnie jest kilka jednym z pierwszych jest to aby przypadkiem osoby z różnych klas społecznych nie dotknęły ustami tego samego naczynia. A drugi bardziej prosty że zrobienie takiego naczynka jest kosmicznie tanie wręcz symboliczne nawet jak na Indie.
Co użyjemy do zrobienia Masala Chai?
- 300 ml wody
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- 2 łyżki czarnej herbaty (najlepiej Assam)
- Cukier (jak kto woli może być brązowy, palmowy, kokosowy a nawet można zastąpić miodem jedynie co należy pamiętać że herbata ma być słodka także sypać nie żałować!)
(W zależności od regiony proporcje i mieszanki przypraw mogą się od siebie różnić jednak ta przedstawiona przeze mnie wydaje mi się chyba najbardziej popularną.)
W pierwszej kolejności umieszczamy wodę z mlekiem w niewielkim garnku i gotujemy do momentu wrzenia. Następnie dodajemy wszystkie wymienione przyprawy i gotujemy tym razem na małym ogniu przez 2-3 minuty (trzeba pamiętać żeby nie wykipiało).
Kolejnym krokiem jest dodanie do tego wszystkiego herbaty i gotujemy przez kolejne 5 minut. Ostatnim elementem jest dodanie cukru ale to dopiero po zakończeniu gotowania a najlepiej gdy to wszystko trochę przestygnie ( pamiętać że herbata ma być nieco słodsza)
Dobrze jest na koniec przecedzić przez sitko w momencie wlewania herbaty do szklanki. I to byłoby na tyle także życzę pomyślnego gotowania!!! ;)))
Najnowsze komentarze