Jak zdobyć wizę turystyczną do Pakistanu?

Kiedy zacząłem przeglądać informacje dotyczące wizy Pakistańskiej, wszędzie czegoś mi brakowało.Przede wszystkim nigdzie nie znalazłem szczegółowych wątków odnośnie wypełnienia wniosków (co jest według mnie co najmniej 80% sukcesu).Reszta to po prostu dokumenty które są wymagane do przyznania wizy o których jesteśmy informowani na stronie ambasady Pakistanu.Ale o tym później.Jednak trzeba mieć na uwadze że każdy jest weryfikowany indywidualnie i nawet prawidłowo wypełniony wniosek i reszta dokumentów nie dają nam 100% pewności że otrzymamy wizę.

Mi udało się otrzymać wizę turystyczną i nie korzystałem z pomocy pośredników którzy i tak nie chcieli podjąć się tego zadania.Żeby jeszcze było śmieszniej ,kilka dni przed odwiedzinami w ambasadzie, pojawiła się informacja na stronie Polskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych odnośnie Pakistanu:
„Ministerstwo Spraw Zagranicznych informuje, że miejscowe władze ograniczają możliwość podróżowania cudzoziemców w niektórych rejonach kraju, strefach przygranicznych, prowincjach Beludżystan, Khyber Pakhtunkhwa i terenach FATA (Peszawar, Charsadda, Kohat, Tank, Bannu, Lakki, Dera Ismail Khan, Swat, Buner, Lower Dir). Na obszarach tych istnieje realne zagrożenie porwaniami dla okupu oraz klęskami żywiołowymi, m.in. z uwagi na położenie w strefie sejsmicznie aktywnej.”
Morale mocno poszły w dół ,taka informacja znacznie zmniejszała szanse na pozytywne rozpatrzenie mojego wniosku.Jednak to nie skłoniło mnie do złożenia broni i postanowiłem sobie że skoro już podjąłem się to będę próbował.
Więc krok po kroku wypiszę poniżej najważniejsze informacje.

[divider style=”solid” margin_top=”20″ margin_bottom=”20″]

1.Dokumenty potrzebne do aplikowania
Należy pamiętać że wszystkie dokumenty wypełniamy czarnym długopisem.
(kliknij na zakładkę)

Zaproszenie

Potrzebujemy zaproszenie z Pakistanu , „Invitation Letter for Issuance of Visa” jest to dokument potwierdzony przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych w Pakistanie na potrzebę wyrobienia wizy.

Taki dokument może nam wystawić agencja turystyczna w Pakistanie.Ja skorzystałem z agencji „Snowland -Treks & Tours” mająca swoją siedzibe w Skardu.
Pierwsze co trzeba zrobić to wysłać im maila z prośbą o wyrobienie u nich dokumentu potrzebnego do wizy.Normalnie to wymagałoby wykupienia wycieczki, która zapewne nie jest tania.Tutaj płacimy tylko za wystawienie papierka.Cena tego to 50$ chyba że chcemy dodatkowo wysłali fax do ambasady to (60$).Żeby być bardziej wiarygodny wziąłem wraz z faxem,lecz to na nic się zdało bo fax w ambasadzie nie był aktywny.Więc polecałbym darować sobie tego faxa.

Poproszą nas o dane itp. Następnie dadzą nam dane i rachunek bankowy na który musimy wysłać pieniądze.Pieniądze trzeba przetransferować na rachunek w
Pakistanie na łączną kwote: 6420 rupii pakistańskich (244,20 zł) + prowizja w banku.
(Dane mogą być na osobę prywatną , a nie na agencję)
Po wszystkim w banku dadzą nam numer który musimy wysłać mailem do agencji żeby mogli odebrać pieniądze.Praktycznie godzinę po wysłaniu pieniędzy dostałem wiadomość że wszystko się zgadza i żebym wysłał im plan swojej podróży.I tu trzeba mieć na uwadze że plan podróży musi zgadzać się z planem który chcemy dać do ambasady Pakistanu w Polsce.

Jeszcze tego samego dnia na maila dostałem te dwa dokumenty:
-LOI (Invitation Letter for Issuance of Visa)
-Licencje ich firmy
Należy je wydrukować i dołączyć do dokumentów które zawieziesz do ambasady w Warszawie.
Agencja zaznacza że dokumenty które otrzymujemy nie dają nam 100% pewności że dzięki nim otrzymamy wizę.

Paszport+kopia

W ambasadzie zostawiamy paszport + kopie pierwszej strony (tam gdzie znajduje się nasze zdjęcie)

Zaświadczenie z pracy

Załączam wzór dokumentu w języku angielskim. 

Dokument o zameldowaniu

Dobrze byłoby mieć druczek w języku angielskim.Jednak w moim urzędzie nie posiadali takiego.Taki dokument teoretycznie wystawiany jest za darmo ,ale jak to w urzędach różne niespodzianki się zdarzają.

Wniosek wizowy

Jak wspominałem na wstępie jest to według mnie kluczowy dokument,i wszystko to co tam napiszemy na pewno będzie szczegółowo sprawdzane.
Jeden wniosek składa się z 7 kartek.W ambasadzie musimy złożyć 2 egzemplarze tego wniosku więc wyjdzie nam 14 stron.
Jeśli chodzi o wypełnienie wniosku z chęcią pomogę i udzielę kilka wskazówek.Więc po prostu napisz do mnie.

Oświadczenie

Krótka forma oświadczenia w języku angielskim że na terenie Pakistanu będziemy odpowiedzialni za własne bezpieczeństwo.Do tego stawiamy podpis (Ręcznie).   

„I Łukasz Lewandowski born 03/10/1987, declare, that while staying in Pakistan I will be responsible for my own security.”

4 zdjęcia

4 zdjęcia biometryczne w rozmiarze 2×1.5 cala , na jasnoniebieskim lub białym tle.

Plan podróży

Jak wcześniej wspominałem plan podróży musi się zgadzać z planem który wysłaliśmy do agencji turystycznej w celu wystawienia nam „Invitation Letter for Issuance of Visa”
Plan podróży który załączyłem do dokumentów oczywiście nic nie pokrywał się z rzeczywistym planem mojej podróży.Ambasada podobno przychylniej patrzy na naszą podróż jeżeli przylatujemy i odlatujemy samolotem.Ważne jest też żeby nie uwzględniać w planie odwiedzin regiony które teoretycznie mogą nieść za sobą problemy w kwestii bezpieczeństwa.Należą do nich regiony w sąsiedztwie z Afganistanem.Mój oficjalny plan który przedstawiłem w ambasadzie wyglądał następująco:

Holiday Itinerary:
27 of April: Arrival Islamabad and Transfer to hotel
28 of April: Sightseeing Islamabad
29 of April: Sightseeing Islamabad and drive to Rawalpindi
30 of April: Sightseeing Rawalpindi
1 of May: Drive to skardu
2 of May: Free day in skardu
3 of May: Free day in skardu
4 of May: Drive back to Islamabad
5 of May: Free day in Islamabad
6 of May: Drive to Lahore
7 of May: Free day in Lahore
8 of May: Free day in Lahore
9 of May: Free day in Lahore
10 of May: Free day in Lahore
11 of May: Drive back to Islamabad
12 of May: Free day in Islamabad
13 of May: Free day in Islamabad
14 of May: Free day in Islamabad
15 of May: Free day in Islamabad
16 of May: Free day in Islamabad
17 of May: Free day in Islamabad
18 of May: Fly back to home from Islamabad

Opłata

Opłatę musimy zrobić przed wizytą w ambasadzie.Pieniądze należy wpłacić na poczcie lub w banku na nr rachunku bankowego podanego na stronie ambasady.Najważniejsze żeby zabrać ze sobą dowód wpłaty.(U mnie było to 168 zł),jednak to może ulec zmianie więc trzeba dokładnie zerknąć.

Po skompletowaniu wszystkich dokumentów uzbiera nam spora ilość makulatury,u mnie wyglądało to tak:

IMG_1656

Uzbierał się spory wachlarz

2.Jedziemy z tym wszystkim do Ambasady
Nie ma konieczności wcześniejszego informowania pracowników ambasady o swoim przyjeździe.Od 15 grudnia 2015 ambasada została przeniesiona.Więc jest teraz pod nowym adresem:
Ul. Wiertnicza 63, 02-952, Wilanów, Warszawa
Wnioski składać należy od poniedziałku do piątku w godzinach 10:00-13:00
IMG_1647
[googlemap title=”Welcome To Las Vegas” location=”Warszawa , wiertnicza 63″ height=”300″ zoom=”15″] Rozmowa odbywa się w języku angielskim lub urdu.
Kiedy przyszedłem oddać wszystko,rozmawiałem z dość miłym pracownikiem.Sprawdził czy wszystko jest i z jego strony to tyle.
Ambasada zastrzega sobie możliwość wezwania na rozmowę w czasie czekania na wizę.(W moim przypadku jej nie było)
Jednak ja chciałem uzyskać więcej informacji także odpaliłem pytanie w stylu:
*Czy jest jakaś szansa na otrzymanie wizy?
-Uśmiechnął się i odpowiedział że tak.
Na pytanie:
*Ile muszę czekać?

-2 tygodnie i zadzwonimy do pana
I tu trzeba wziąć poprawkę!. Bo nie zadzwonią . Minęło ponad 2 tygodnie przez ten czas byłem dosłownie przyklejony do telefonu i nic.Zadzwoniłem i pytam się
*Jak tam stoi sprawa z moją wizą?
-Będzie to zadzwonimy do pana.Na pewno w tym tygodniu
Z jednej strony to nawet się ucieszyłem że nie usłyszałem odmowy.
Minął 3 tydzień ,zaczął się 4 tydzień a na telefonie wciąż cisza!.Więc już nie wytrzymałem i dzwonie:
*Czekam już 4 tydzień i wciąż nie dostałem od was odzewu.
-Nazwisko?….ok Proszę przyjechać.
* ;D
[divider style=”solid” margin_top=”20″ margin_bottom=”20″]
Efekt końcowy po prawie 4 tygodniach czekania…
Sam fakt otrzymania wizy bardzo mnie ucieszył,ale wisienką na torcie był okres na jaki ją dostałem.We wniosku aplikowałem o 3 miesięczną ważność z jednorazowym przebywaniem do 30 dni.Otrzymałem pół roku z jednorazowym przebywaniem do 30 dni! Co nie ukrywam że bardzo mnie to zaskoczyło.
Jak widać wiza turystyczna do Pakistanu jest jak najbardziej realna… 😉
IMG_1652
Mam nadzieję że w miarę jasno wszystko wyjaśniłem.Jednak jeśli masz jakieś wątpliwości z chęcią pomogę.

5 Comments on “Jak zdobyć wizę turystyczną do Pakistanu?

  1. Witaj. Jak się z Tobą skontaktować, też chcę odwiedzić Pakistan. Pozdrawiam

  2. Witam. Czy przyjmowałeś jakieś szczepienia przez wyjazdem, czy jest to wymagane ?

    • tak zrobiłem dwie ale one ogólnie były z nastawieniem na dalsze kraje. a zeby wjechać na teren Pakistanu nie jest wymagane posiadanie jakiś szczepień.:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »